کفپوشهای بتنی و انواع آن
امروزه زیبایی و جذابیت فضا ازجمله مهمترین اصول در محوطهسازی میباشد، از طرفی کف سازی نیز به همان اندازه بااهمیت بوده و در نظر گرفتن زیبایی این بخش نیز تأثیر به سزایی در جذابیت فضا دارد.
انواع مختلفی از کفپوشها در بازار کشور وجود دارد که یکی از محبوبترین نوع این مصالح کفپوش بتنی میباشد. درواقع کفپوشهای بتنی نمونهای از انواع کفپوشهایی است که به دلیل ساختار سخت خود بیشتر در محوطهسازی مورداستفاده قرار میگیرد. ازآنجاییکه کفپوش بتنی از سختی قابلتوجهی برخوردار میباشد، میتواند انتخاب بسیار مطمئنی برای مکانهایی با تردد بالا باشد. حال با توجه به این مقدمه از شما تقاضا داریم تا با وبلاگ پرشین سازه همراه شوید تا بیشتر دربارهی این نوع از کفپوشهای پرکاربرد اطلاعات کسب کنیم.
کفپوش بتنی چیست؟
کفپوش بتنی، سطحی مسطح از جنس بتن و سمباده زده با مقاومت و وزن مخصوص بالا است که مناسب محیطهای باز، پرتردد و پرترافیک در شرایط گوناگون آب و هوایی میباشد.
کفپوشهای بتنی دارای خاصیت ضد سایش و مقاوم در مقابل تغییرات جوی میباشند و کاربرد اصلی این کفپوشها در پیادهروها و معابر، کفسازی پالایشگاهها و اماکن سوختگیری، کف سازی پارکینگها و انباریها کف سازی صنعتی، بهداشتی و تزئینی میباشد.
بهطورکلی کفپوشهای بتنی به دو دسته عمده تقسیم میشوند:
بلوک پازلی
دال بتنی تخت
بلوکهای بتنی پازلی برای اولین بار توسط هلندیها پس از جنگ جهانی دوم ابداع شد. در آن دوران مصالح اصلی هلندیها که آجر و سفال بود با کمبود مواجه شد و آنها با استفاده از بتن بهعنوان سنگفرش این بلوکها را به وجود آوردند. در کنار محبوبیت و همهگیری استفاده از این نوع بلوکها نقطهضعفی نیز مطرح است که شامل این است که باوجود داشتن تضمین برای طول عمر بالا، کفپوشهای پازلی ظاهر طبیعی ندارند و پاسخگوی هر سلیقهای نمیباشد.
از طرف دیگر کفپوشهای دال بتنی تخت گزینههای زیادتری در امر زیباییشناسی برای ارائه دارد. باوجوداینکه ضخامت کمتری نسبت به بلوکهای بتنی پازلی دارند اما به همان اندازه در برابر عبور و مرور عابرین پیاده مقاوم است. همچنین ظاهر طبیعی بهتری دارند و شبیه به سنگ طبیعی و آجر میباشند و از همه بهتر اینکه عملکرد بالایی در مقایسه با ظاهر سادهاش دارد.
انواع کفپوشهای بتنی
بهطورکلی با توجه به همهگیری و استفادههای زیادی که از این نوع از کفپوش میشود، این محصول در انواع متریال مختلف و بر اساس کاربرد آن در بازار موجود میباشد. درواقع انواع کفپوش بتنی شامل موارد زیر میشود که شامل:
۱. کفپوش پلیمری
بهطورکلی انواع کفپوش پلیمری تشکیلشده از رزین اپوکسی و نیز پلی یورتان است که با ایجاد واکنش بسیار قوی بین مواد تشکیلدهنده خود یک شبکه کاملاً سهبعدی یکپارچه و غیرقابل نفوذ را به وجود میآورند. در حقیقت کفپوش پلیمری نوعی بتن خود متراکم است که این تراکم از طریق فرآیند استفاده از رزین سنگ مصنوعی و یا رزین پلیمری انجام میگیرد. درواقع طی این فرایند بین این ترکیبات پلیمری و افزودنیهای شیمیایی چسبندگی بین تمام اجزاء ایجادشده و مقاومت موزاییک پلیمری را تأمین میکند. همچنین لازم به ذکر است که کفپوشهای پلیمری به دلیل جذب آب پایین و تراکم بالا اجزا مقاومت بسیار بالایی در آبوهوای سرد و شرایط یخبندان دارند.
۲. کفپوش واش بتن
کفپوش واش بتن همان بتن شستهای است که در کفسازیهای محوطه، پارک و … استفاده میگردد. درواقع این نوع کفپوش یکی از انواع کفپوشهای بتنی است که بتن آن از ترکیب سنگدانههای رنگی و طبیعی، چسب بتن، پودر سنگ، الیاف و دیگر افزودنی بتنی بر روان کننده نوترال پلی کربوکسیلاتی بتن، در انواع ابعاد، طرح، رنگ و نقش تولید میگردد. این موزاییک به روشهای مختلفی تولید میگردد که روشهای پرسی و ویبره، بیشتر مورداستفاده میباشند.
۳. کفپوش بتنی پرسی
کفپوش بتنی پرسی در حقیقت یکجور بتن است که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی به دست میآورد و از ماسه، سیمان، سنگدانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرحهای گوناگون تولید میشود. درواقع تصویری که با چیدن منظم و هموار قطعات کوچک سنگهای رنگی یا سفال در کنار هم ساخته میشود موزاییک است که یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی بوده و جالب است بدانید که نام سنتی کفپوش بتنی موزاییک است. لازم به ذکر است که کفپوش بتنی پرسی مقاومت سایشی بسیار بالایی دارد و به دلیل مزایای منحصربهفرد و روش تولید آن بهعنوان مناسبترین نوع کفپوش برای محیطهایی همچون پیادهروها و معابری که بهعنوان مسیرهای پرتردد شناخته میشود استفاده میگردد.
۴. کفپوش بتنی ویبرهای
بهطورکلی جهت تشکیل کفپوش ویبرهای، فشاری وجود ندارد و تراکم بتن و دیگر افزودنیهای آن با دستگاه ویبراتور ایجاد میشوند. روش کار نیز بهاینترتیب میباشد که مصالح در میکسر (مخلوطکن بتن) ترکیب میشوند، سپس بهوسیله تسمهنقالهای مجهز به ویبراتور قالبهای پلاستیکی طرح دار مملو از بتن، موزاییکها را با لرزش و بر روی تسمهنقاله شکل میدهند.
۵. موزاییک پرسی اتوماتیک
این نوع از کفپوش بهطورمعمول معروف به موزاییک ساده ایرانی، موزاییک حیاطی و یا زیر پارکتی است. مراحل ساخت این نوع از موزاییکها کاملاً اتوماتیک بوده و ازآنجاکه این فرایند پیشرفتهتر و مکانیزهتر است باعث میشود موزاییک بتنی استحکام بیشتری داشته باشد و کمتر دچار خردگی و ساییدگی شود. همچنین مقاومت خمشی بالاتری به نسبت موزاییکهای دستی دارند و علاوه بر آن به علت بروز بودن دستگاه ساب جلای بیشتری به نسبت موزاییک دستی دارند.
انواع کفپوش بتنی ازلحاظ طرح
همانطور که قبلاً نیز ذکر شد تنوع این نوع از محصولات بالا بوده و در طرحهای مختلفی نیز به بازار عرضه میشوند؛ بنابراین این نوع از کفپوشهای بتنی شامل:
۱. کفپوش بتنی ترافیکی
بهطورکلی این نوع از کفپوشها دارای استحکام بسیار بالایی میباشند. ازاینرو برای استفاده در مکانهای پرتردد گزینهای مناسب برای انتخاب میباشد. این کفپوشها دارای دو شکل مستطیلی و ششضلعی بوده و در رنگهای مختلف قابلدسترسی میباشند.
۲. کفپوش بتنی پیشساخته
طبیعتاً و همانطور که از نام این نوع از کفپوشهای بتنی پیداست، این کفپوشها بهصورت قطعات پیشساخته بوده و برای نصب به محل موردنظر انتقال دادهشده و به راحی نصب میشوند. لازم به ذکر است که کفپوش بتنی پیشساخته ازجمله محصولات مقرونبهصرفه نیز میباشند.
۳. کفپوش بتنی پیادهرو
استفاده از این کفپوش در مکانهایی مانند پیادهروها، پارکینگ، باغ و بهطورکلی محوطهسازی صورت میگیرد. این کفپوش ازنظر رنگ، اندازه و شکل ظاهری در اندازههای مختلف در بازار موجود میباشد.
۴. کفپوش بتنی آراکس
این مدل کفپوش بتنی ازلحاظ صنعتی از استحکام بالایی برخوردار میباشد. لازم به ذکر است که این کفپوش به سه شکل به بازار عرضه میشود. درواقع انواع کفپوشهای آراکس شامل کفپوش بتنی آراکس ملاتی، آراکس پاششی و آراکس پلیمری است که هرکدام ویژگیهای منحصربهفرد خود را دارا میباشند.
۵. کفپوش بتنی پازلی
کفپوش بتنی پازلی ازجمله مواردی هستند که متراکم سازی اجزاء تشکیلدهنده اینگونه کفپوشها با استفاده از دستگاه ویبراتور انجام میشود و این نوع از کفپوشها به دو شکل خشک و تر قابلاجرا میباشند.
۶. کفپوش بتنی طرح سنگ
بهطورکلی شکل و طرح این نوع از کفپوشها بهصورت سنگی بوده و کاربرد آن در کفپوش پیادهروها و پارکها میباشد.
مزایای کفپوشهای بتنی
کفپوش بتنی با توجه به مزایایی که دارد، در ساختمانهای امروزی بسیار کاربرد دارد که این موارد شامل:
دوام بالا
بهطورکلی کفپوشهای بتنی دارای طول عمر بالا است و در برابر انواع آسیبها، مقاوم است. به همین دلیل مناسب فضاهای پرتردد و صنعتی هم میباشد. در طراحی داخلی نیز این نوع از کفپوشها کمتر در معرض آسیب بوده و در برابر خراش و ضربه مقاوم میباشند.
نگهداری آسان
کفپوش بتنی نیاز چندانی به نگهداری ندارد درحالیکه هزینه نگهداری یا تعمیر آن پائین است. علاوه بر این نظافت آن نیز آسان است و بهوسیله مواد شوینده مناسب بهراحتی پاک میشود. البته توصیه میشود که از مواردی با پایه اسیدی برای تمیز کردن آنها استفاده نکنید.
ضد حریق بودن
کفپوش بتنی به دلیل جنسی که دارند در برابر آتش مقاوم است و از گسترش آن جلوگیری میکند.
سازگاری با محیطزیست
بهطورکلی کفپوشهای بتنی هماهنگ با محیطزیست بوده و از این لحاظ که در تولید آن از مواد مصنوعی یا بازگشتناپذیر به طبیعت، استفاده نمیشود، درواقع این نوع از کفپوشها دوستدار محیطزیست بهحساب میآیند.
تنوع طرح و رنگ
متأسفانه بسیاری از مردم بهاشتباه تصور میکنند کفپوش بتنی، یک سطح خاکستریرنگ است درحالیکه امروزه امکان ایجاد رنگهای متنوعی در بتن وجود دارد. همچنین طراحی کف بتنی، با توجه به شکل بتن، میتواند با انعطاف بالائی صورت بگیرد. بتن به شما امکان میدهد تا بهآسانی کف را به هر نحوی که میخواهید بچینید و از رنگهای مختلفی که به شما ارائه میدهد جهت طراحی فضا استفاده کنید.
معایب کفپوشهای بتنی
همانطور که میدانید هر محصولی در کنار مزایای متنوعی که میتواند داشته باشد ممکن است معایبی نیز داشته باشد که سنگفرشهای بتنی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و با معایبی همراه میباشند.
تغییر رنگ
بهطورکلی پوشش سطح که نمایانگر ساختار کلی بلوک بتنی است بهمرورزمان دچار تغییر رنگ و تغییر شکل میشود. دراینبین کفپوشهای بتنی شسته بهصورت طبیعی دارای سوراخها و خلل و فرج هستند که میتواند بهمرور و با افزایش استفاده آلوده گشته و تغییر رنگ در آن نمایان گردد؛ اما کفپوشهای صیقلی نیز وجود دارند که دارای یک لایه محافظ هستند که اما همین مسئله سبب گرانتر شدن آنها نسبت به سایر مدلهای کفپوش میشود.
لکهها
کفپوشهای بتنی بهراحتی لکهها (خصوصاً لکههای روغن) را جذب میکنند که برای رفع آن نیاز به محلولهای چربی زدا یا شستشو با آب فشارقوی و یا درنهایت جایگزینی بلوک بتنی میباشد. لازم به ذکر است که درزگیرهای بتونهای هم میتوانند لکهها را بپوشانند اما باید این کار را هرچند سال یکبار انجام داد.
علف هرز
همواره درجاهایی که بلوکها به هم متصل میشوند امکان رویش علف هرز وجود دارد که میتواند ظاهر فضا را تحت شعاع قرار دهد.
کاربردهای گسترده کفپوش بتنی
کفپوشهای بتنی در انواع مختلف و با کاربردهای وسیعی در دسترس میباشند که شامل:
در کف سازی و ایجاد ضد لغزشی، بهمراتب از کفپوش بتنی استفاده میشود.
این نوع از کفپوشها کاربردهای تزئینی نیز دارند.
در کف سازی صنعتی اجرای کفپوش بتنی بسیار مرسوم است.
جهت جلوگیری از آسیب دیدن سطوحی که در برابر خطر فرسایش قرار دارند، از کفپوش بتنی استفاده میشود.
یکی دیگر از کاربردهای کفپوشهای بتنی در استفاده از آنها در انبارها میباشد.
در نصب و اجرای پارکینگها از این کفپوشها بهره گرفته میشود.
در مکانهای عمومی نظیر بندرگاهها کاربرد دارد.
در زیباسازی پیادهروها و همینطور تقاطعها از این شیوه بهره گرفته میشود.
کف پلهها در اماکن عمومی را از این نوع کفپوش میسازند.
جهت ایجاد سطوح محوطه پالایشگاهها و جایگاههای سوخت، کفپوشهای بتنی بسیار استفادهشدهاند.
از کفپوشهای بتنی در سرعتگیرهای جادهها و ایستگاههای عوارضی و اتوبانها بهره گرفتهشده است.
درشیبها و پیچها هم از کفپوشهای بتنی استفاده میشود.
از دیگر کاربردها بهره گرفتن در رویه رمپها نیز میباشد.
انتخاب کفپوش بتنی طرح دار
احتمالاً میدانید که انواع کفپوش بتنی طرح دار بسته به نوعشان در سایزها و اشکال مختلف تولید میشوند. کفپوش بتنی مربعی، کفپوش بتنی مستطیلی و کفپوش بتنی ششضلعی نمونههای رایج انواع کفپوشهای بتنی طرح دار هستند که با بافتها و ساختارهای مختلف، در رنگهای مختلف و نیز در ابعاد کوچک تا بزرگ بهکاربرده میشوند. همچنین انواع موزاییک پازلی نیز در بازار وجود دارد که تنوع رنگی و شکلهای متنوع و مکمل یکدیگر دارند.
بهطورکلی قانون ثابتی برای انتخاب بهترین رنگ و مناسبترین سایز کفپوش بتنی وجود ندارد؛ اما با استفاده از شاخصهها و ویژگیهای بصری دیگر بخشهای ساختمان همانند رنگ و سایز نما، نورپردازی محیط و همچنین محوطهسازی (آلاچیق، آبنما، برکه، نهر، استخر، گلکاری، درختکاری، رواق، باربکیو و غیره) میتوان تا حدودی اصول زیباییشناسی را رعایت و آنچه بیشتر با فضا هماهنگ است را انتخاب نمود.
خرید کفپوش بتنی
همانطور که در طول مقاله نیز مطالعه کردید کفپوشها بتنی از محبوبیت خاصی در بین افراد برخوردار بوده و این مسئله فروشندگان را راغب به خریدوفروش اینترنتی این نوع محصولات کرده است تا همگان بتوانند طرحها و مدلهای موردنظر خود را بهراحتی در فروشگاههای اینترنتی پیدا کنند. بهطورکلی این نوع فروش مزایای زیادی را به دنبال دارد و مردم میتوانند مشخصات کفپوش مناسب را ازجمله میزان عیار کفپوش، روند تولید، رنگبندی، میزان مقاومت در برابر فرسایش، میزان مقاومت در برابر فشار، وزن، میزان نفوذ آب، ابعاد و مدلها و سایر مشخصات را به تفکیک بررسی کرده و اقدام به انتخاب کفپوش مناسب و مطمئن نمایید.
اصول نصب کفپوش بتنی
بهطورکلی توصیه میشود که عملیات اجرا و نصب کفپوشها را به نیروهای حرفهای و متخصص این کار بسپارید اما اگر بعدازاین توصیه همچنان اصرار به نصب کفپوش بتنی توسط خودتان دارید، دستورالعمل زیر میتواند راهگشا و کاربردی باشد.
۱. ابتدا با استفاده از بیل و کلنگ لایههای غیر مقاوم خاک را بردارید (مانند رس، خاک سطحی) تا به سطح مقاوم خاک برسید.
۲. سطحی یا لایهای که بین ۳۰ تا ۳۵ سانتیمتر ضخامت داشته باشد را ایجاد میکنیم. درواقع این لایه باید لایهای مقاوم با خردهسنگ، شن جادهسازی و سنگریزه باشد. برای این منظور بهتراست از شن با دانهبندی ۳۲% و یا ۴۵% همراه با مقاومت در برابر نفوذ آب و یخزدگی استفاده شود.
۴. قبل از نصب کفپوش (چیدن قطعات بتنی) میبایست از دو طرف دیوارهای برای مرزبندی سطح کار ایجاد گردد تا از لغزش قطعات در هنگام کار و بعدازآن جلوگیری شود. توصیه میگردد قبل از نصب نهاییای دیوارهها در چند ردیف قطعات بتنی بهصورت آزمایشی چیده شوند تا فاصلههای نهایی مشخص گردند.
۵. در این مرحله نوبت به بستر کفپوش میرسد که تشکیلشده از شن و یا مخلوط شن خردشده (دانهبندی ۵%) است. ضخامت این بستر قبل از کوبیده شدن باید بین ۴ الی ۵ سانتیمتر باشد. دقت کنید که این لایه نخست کوبیده نمیشود بلکه پس از نصب قطعات و به همراه آن کوبیده میشود و ارتفاع نهایی سطح قبل از کوبیده شدن به دست میآید. به همین جهت نیز ضخامت لایه بستر میبایست حداقل از ۱ سانتیمتر بالاتر باشد.
در این مرحله مهم است که سطح بستر کاملاً یکدست باشد، همچنین لازم به تذکر است که بهترین روش نصب روش دو میله و یا دو چوب است که از دو طرف صاف کننده بر روی این ریلها میرود.
۶. پس از صاف کردن بستر کفپوش چیدن قطعات به سمت جلو انجام میگیرد (در چیدمان دایره شکل از مراکز به اطراف). درواقع مهم است که قطعات کناری (در کنار مرزبندی، جدول) همزمان با باقی قطعات چیده شوند و بهصورت پسوپیش نباشند.
برای نصب قطعات کفپوش بتنی باید فاصله درز بین دو قطعه ۳ الی ۵ میلیمتر باشد. همچنین دقت شود برآمدگی روی سطح جانبی قطعات لزوماً این فاصله را ایجاد نمیکند، بلکه این فاصله باید توسط نصاب رعایت گردد.
۷. پس از چیدن قطعات نباید بر آن پا گذاشت در بین درزها شن خشک پاشیده میشود و سپس برای کوبیدن از دستگاهی دارای سطح که آسیبی به سطح قطعات وارد نمیکند استفاده میشود. همچنین دورتادور کار را میبایست برای عدم جابهجایی قطعات با جدول و یا هر قطعه دیگری قاب نمود. پس از کوبیدن توسط دستگاه میبایست با مخلوط شن و آب سطح قطعات را پوشاند تا کلیه درزها کاملاً پر شوند. در پایان نیز پس از خشک شدن شن اضافه را از روی سطح جارو نمایید.